28-12-03

Eunuchen

In verband met de harem uit het Topkapi Paleis kwam ik terecht bij de eunuchen. Omdat het me wel boeide en het toch wel iets opzienbarend was, heb ik er wat meer over opgezocht. Groot was mijn verbazing toen bleek ik op wat voor websites ik terecht kwam. Seksueel geperverteerden waarvan het hun grootste droom is om ooit ontdaan te worden van hun geslachtsdelen, richten blijkbaar bij tientallen dergelijke sites op. Gelukkig waren er ook goede bronnen te vinden die een gedetailleerd overzicht boden op de eunuchen door de eeuwen heen.
 
Om te beginnnen is het woord 'eunuch' afkomstig van het Griekse woord 'eunoukhos' wat op zich weer een samentrekking is van eun (in bed) en ekhein (houden). Men kan tot eunuch gemaakt worden door de verwijdering van de testikels, zo was het ook oorspronkelijk de bedoeling. Enkele uitzonderingen niet te na gesproken werden ook de penis verwijderd. Dit gebeurde vooral bij de intrede van de eunuchen aan het Chinese hof rond de 3de Eeuw na Christus. De bedoeling van de emasculatie (het ontmannelijken) was de bescherming van de vrouwen te verzekeren door de bewakers in de onmogelijkheid te stellen zich aan de bekoring over te leveren. Veelal staart men zich blind op deze ene oorzaak waarom men jongens castreert. Doorheen de geschiedenis bleken ook andere redenen van tel te zijn. Zo zou een andere reden zijn om de jongens te behoeden voor de uiterlijke kentekenen van de mannelijkheid. Daarom was het ook ten zeerste aangewezen de castratie aan te vangen vóór de puberteit. Geen baardgroei, zachte vetophopingen onderhuids en het behouden van de hoge stem. De laatste reden was ook de aanleiding om de castraten/eunuchen hun intrede te laten doen aan de pauselijke hoven. Alles werd oogluikend toegelaten maar nooit officieel toegelaten of officieel verboden. De Bijbel is er nochtans zeer duidelijk over. Het duurde tot 1878 toen Leo  XIII de praktijken uit het Vaticaan weerde, op dat moment had hij wel nog steeds een castraat die zong in het pauselijke koor.
 
De praktijken die ervoor zorgen dat een gezonde jongen een castraat werd waren verschrikkelijk. Als men in rekening brengt dat de wetenschap en specifiek de geneeskunde in die tijd absoluut nog niet goed ontwikkeld waren moet ik u niet zeggen hoe groot de risico's waren bij dergelijke ingreep. De kans dat de gecastreerde jongens het niet overleefden was negen op tien. Dat maakte het ook zo duur om er in de harem te hebben, en dat maakte het op zich dan weer zo aantrekkelijk om ze met grote aantallen te hebben rondhuppelen. De onderneming was hachelijk voor de 'chirurg' en pijnlijk voor de jongens. Met de benen ver uit elkaar gespreid werd het slachtoffer op tafel vastgebonden. Een touw werd aangespannen rond de genitaliën. Met een vlijmscherp zwaard werd alles wat boven het gesnoerde touw uitkwam weggesneden. Onmiddellijk werd met een gloeiende staaf de wonde waar ooit de testikels zaten dichtgeschroeid. Bij de Chinezen was de werkwijze nog gruwelijker want daar werd ook de penis weggenomen, wat impliceert dat de urine geen uitweg had. Alles werd ook hier weggesneden en dichtgeschroeid met pikante chili saus. Om geen infectie te veroorzaken aan de unrinewegen werd hem dagenlang het drinken ontzegd. Wanneer het grootste gevaar geweken was moest hij zoveel mogelijk water tot zich nemen. Wanneer de blaas stampvol was, zocht de opgehoopte urine zich een uitweg en werd een nieuwe plasmanier gecreëerd. Dit leidde uiteraard tot vele complicaties.
 
Wordt Vervolgd!
12:37 Gepost door | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Paleis in Istanboul. Ja, het is het één en ander, daar in dat Paleis in Istanboul, overigens zeer intrigererende stad.

Gepost door: bernard | 30-12-03

De commentaren zijn gesloten.