27-12-03

Topkapi Paleis

Ik heb er reeds enkele malen over geschreven, over de prachtige stad aan de Gouden Hoorn, de stad met een rijk verleden. De stad waar er al sprake was van beschaving voor we in het Westen ook al maar konden spreken. De stad die een poort is tot het Oosten. Constantinopel, Byzantium of Istanboel, hoe je de stad ook noemt, iedereen kent het. Wat ik er in het verleden over heb opgetekend kan u hier en hier nog eens nalezen. ik weet bijna zeker dat ik er verder ook nog ergens iets over heb neergepend maar ik vond het niet terug in de wirwar van schrijfsels en titels.

Op elke heuvelrug kan je opkijken naar majestueuze moskeeën en statige potloodminaretten. Op elke heuveltop heb je opnieuw zicht op tientallen andere heuveltoppen met daartussen -wat het lijkt- minidorpjes. Overal haasten mensen zich als mieren over bruggen en onder viaducten, archeloos architecturale wonderen passerend. In het grauwe en harde dagdagelijkse leven vergeten -of zien ze niet langer- de pracht die de stad hen biedt. Als toerist loop je met opengesperde mond en ogen bewonderendswaardig te gapen naar alle pracht die deze koninklijke stad te bieden heeft.

Niet in het minst gaat mijn allermeeste bewondering uit naar Topkapi Paleis. Eigenlijk hoort er op de 'i' geen puntje te staan en moet je het uitspreken met een doffe 'e'. Om je enig idee te geven van de oppervlakte dat het bestrijkt kan je hier even een kijkje nemen. Maar ik kan u verzekeren het is veel indrukwekkender eens je er voor kan staan en op kan kijken naar het fabelachtige paleis. De man die we eeuwig dankbaar mogen zijn, Mehmed II, gaf reeds in 1453 opdracht tot het bouwen van deze parel.

Minstens even boeiend is het verhaal van het vrouwensultanaat middenin het Topkapi Paleis, de harem. Maar daar ga ik de volgende keer wat dieper op in.
14:08 Gepost door | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

hey Prettige feestdagen !!!!
Hopelijk brengt het nieuwe jaar alles wat je verlangt en meer!!!!

Gepost door: Pashmina | 27-12-03

De commentaren zijn gesloten.