18-12-03

Oude speelgoed

Nee, ik ga het niet hebben over Yvonne Verbeeck in handen van de media. Nog minder zal het handelen over de geschiedenis van het knikkeren. Wat ik vandaag gelezen heb is fascinerend en onvattelijk -voor mij dan toch. Circa 33.000 jaar geleden heeft hoogstwaarschijnlijk een man uit een stukje ivoor beeldjes gemaakt. Deze zijn nu pas terug gevonden en worden onmiddellijk al beschouwd als de oudste vormen van kunst. Of het enkel vermaak was en in de tweede plaats pas kunst of omgekeerd, dat wil ik even in het midden laten. Het wordt met plezier gebombardeerd door velen als kunst.
 
Waarover gaat het nu exact? Het zijn drie kleine beeldjes, gehouwen uit het ivoor van een mammoet. Ze zijn amper een vijftal centimeter groot, nietig eigenlijk. Een paardekop, een soort eend en iets tussen een leeuw en mens. Ze zouden waarschijnlijk ook bestempeld kunnen worden als religieuze objecten, naar men vermoedt zouden ze gebruikt worden door sjamanen toen der tijd. Door het verstrijken van duizenden jaren blijft het een beetje koffiedik kijken.
 
Ze werden gevonden in Zuid-Duitsland, daar krijgen ze binnenkort dan ook een plaats toegewezen in de vitrines van een tentoonstelling. Onderaan dit verslagje kan u trouwens de link terugvinden. Nog even zeggen dat dit topwerken uit die tijd zijn. Alles wat toen gefabriceerd werd is niet van dergelijke schoonheid. Pas dus op als u een besmeurd ondingetje in de tuin vindt.....het kan wel eens heel oud zijn!
 
.:| Website Museum |:.

19:15 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.