12-12-03

Palestina

Iedereen weet wel wat er zich ook op dit eigenste moment afspeelt in Palestina. De haat tussen Israëli en Palestijnen neemt grootse vormen aan, beide volkeren leven met een constante dreiging van oorlog. Op zich is dit al een onleefbare situatie. Bijna noemde ik het pesterijen, maar het zijn regelrechte aanslagen om zoveel mogelijk mensenlevens met zich mee te sleuren. Ze worden uitgelokt, escaleren weer maar gaan nooit liggen. Van rust en vrede is geen sprake, een zeldzame keer wordt een tweede stap in een vredesproces bereikt om daarna weer in volle hevigheid te exploderen.
 
Als ging het om een voetbalmatch heb ik steeds de kant van de underdog gesteund, niet wetend of dit wel zo correct was. De Israëli worden reeds jaren gesteund door de Verenigde Staten en ontvangen miljarden dollars oorlogsubsidies. De Palestijnen hebben amper drinkbaar water. Huizen worden meedogenloos de lucht ingeblazen omdat er een vermoeden was van de aanwezigheid van een eventuele terrorist die mogelijks in opleiding was bij een organisatie die verdacht was van eventuele banden met Al-Qaeda.
 
Muren worden opgetrokken om de vrije doorgang te bemoeilijken, honderden zwaar bewapende grensovergangen worden opgetrokken. Mensen worden soms verplicht om uren in de sneeuw te staan wachten omdat ze niet over het geschikte pasje beschikken. Woede wordt gezaaid en opgefokt om op een gegeven moment oncontroleerbaar over het Israëlische binnenland te waaien, om daarna een Sharon te horen verkondigen: "Zie je wel!"
 
Sinds enige tijd interesseerde het me wel of de Israëli zoniet de Palestijnen historisch gezien aanspraak maakten op het land -want daar gaat het tenslotte om. Op deze pagina heb ik een goeie uiteenzetting gelezen die reeds strookte met engelstalige teksten die ik had doorgenomen. Omwille van de ruimere toegankelijkheid heb ik toch geöpteerd voor deze nederlandstalige tekst.
 
Zo kan ook u misschien eens een ander licht werpen op de zaak en merken dat de Palestijnen inderdaad aanspraak maken op hun eigen land. De verdediging van de Palestijnen keur ik niet goed, begrijp me niet verkeerd, maar de sommige mensen hebben enkel nog de beschikking over hun eigen lijf, wapens blijven beperkt tot keukenmessen.
 
 Misschien is het ook tijd om even stil te staan bij de situatie en niet langer enkel zeggen "Och, is het weer van dat ginderachter."

00:10 Gepost door | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Geel op groen Geel op groen valt echt niet te lezen!

Gepost door: GDB | 12-12-03

Reactie In de reacties is het wel leesbaar, maar niet op jouw blog (lichtgroen gedeelte).

Gepost door: GDB | 12-12-03

Hoi Ik ben alles nu ff aan het testen. Bij mij lukt alles nu best...

Gepost door: PieterJan | 12-12-03

De commentaren zijn gesloten.