09-12-03

De Kerstboom

Rond deze tijd van het jaar halen veel mensen zo'n boom in huis. Ook hier staat mijn moeder er op om de boom te versieren. Ze doet dit enkel omdat het hoort bij de kerstsfeer en omdat het bijdraagt tot de gezellgiheid. En ze heeft nog gelijk ook, wie houdt niet van de witte, sprankelende lichtjes, het elfenhaar en de pakjes rondom de boom. De geschiedenis van de kerstboom gaat heel ver terug. We moeten al terug naar de tijd der Germanen om een antwoord te krijgen op onze vragen.
 
De symboliek van de kerstboom is zeer belangrijk. Waarom wordt gekozen voor een spar en waarom niet voor een mooie inlandse eik? Daar zit de eeuwig groene kleur voor iets tussen. Die permanente kleur symboliseert het leven tijdens een doodse periode, het moet hoop putten uit de mensen in de donkere tijd. Vaak werd ook geöpteerd voor maretak, hulst en andere groene struiken en bomen.
 
De traditie om felgekleurde ballen in de boom te hangen dateert dan weer uit de elfde eeuw. Voorstellingen van rondtrekkende theatergezelschappen waren erg in trek, vooral tijdens de adventsperiode. 'Het Paradijs' stond steeds weer centraal waarbij takken van bomen versierd werden met rode appels, de zonde van Adam en Eva symboliserend. De Duitse kerstboomtraditie zorgde er later voor dat de takken vervangen werden door een spar en dat de appels langer houdbare kerstballen werden.
 
De traditie kende zijn mondiale verspreiding dankzij talrijke factoren. Eerst en vooral in Duitsland danzij de jarenlange traditie. De verpreiding naar Groot-Brittannië vond plaats door een strategisch en politiek huwelijk tussen Prins Albert van Saksen Coburg en Gotha en Koningin Victoria van Engeland. De Fransen namen het dan weer over puur omdat het plots modieus bleek te zijn een kerstboom te plaatsen. Franse missionarissen namen het gebruik op hun beurt weer mee over de Atlantische oceaan richting het nieuwe continent.
 
Oorspronkelijk vond de traditie geen ingang in ons kleine belgenlandje, maar dankzij (?!?) twee Duitse invasie geraakte de gewoonte toch ingeburgerd. Zo vieren we tot op de dag van vandaag Kerstmis bij voorkeur onder een mooi versierde spar.

12:49 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.