08-12-03

Vlaams-nationalisme

Graag zou ik hebben dat het eens duidelijk wordt bij het overgrote Vlaamse publiek. Het is niet omdat je een Vlaams-nationalist bent dat je daarom automatisch Vlaams Blok aanhanger/lid/sympathisant bent. In tegendeel, in mijn geval althans, zou ik bijna durven zeggen. Zo zou ik durven beweren dat voor de meeste Blokker het Vlaamse bewustzijn gestolen kan worden. Een partij als de N-VA maakt daar dan weer hun stokpaardje van.
 
Deze week werd ook weer een perscommuniqué rondgestuurd van een belgicistische vereniging waarbij gezegd werd dat Dedecker een Blokker is enkel en alleen omdat hij vindt dat Vlaanderen losgekoppeld moet worden van Wallonnië. Een absurde redenering waarbij ook rechtgeaarde N-VA'ers ferm door in hun gat gebeten zijn. Alsof dit automatisch impliceert dat wij xenofobe, fascistische of weet ik nog welke andere haatdragende gevoelens zouden hebben.
 
Voor eens en voor altijd, het is niet omdat iemand een Vlaamse Leeuw aan zijn deur hangt op 11 juli dat hij een Vlaams Blokker is!

23:32 Gepost door | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Vlaming maar geen vl. Nationalist Ook zou ik ook er nog aan willen toevoegen dat je Vlaams gezind kunt zijn en geen vl. Nationalist kunt zijn.

Thomas

Gepost door: Thomas | 11-12-03

Ben je per se een fascist als je Vlaams Blokker vindt?
Uit je stukje leid ik dat af nl., of zie ik het verkeerd?

Gepost door: Jeroen | 11-12-03

een vb'er is niet altijd facist. Zeker en vast niet, een vb'er is niet altijd een facist. Maar ik wil erop wijzen dat je ook een Vlaamse Belg kunt zijn, (con)federalist. En dat sommige groeperingen ze of onmiddelijke vl. nationalisten noemen of onmiddellijk Belgicisten noemen.

Maar dat een vb'er altijd een facist is heb ik zeker niet gezegd. Het gaat hier over vlaams nationalisme niet over facisme.

Gepost door: Thomas | 12-12-03

Tweedracht maakt belgische macht Het zijn dergelijke wedstrijdjes 'om ter Vlaamser, en vooral de andere flink afbreken' die de Vlaamse Beweging verhinderen haar rechtmatige eisen waar te maken.

De claim dat voor 'de meeste Blokkers' de Vlaamse zaak kan gestolen worden is wel erg kort door de bocht. Ik heb al e-mails van NV-A'ers gelezen, die om een of ander modernistisch-progressief opbod de flaminganten uit eigen rangen zwaar tackelen. Maar dit is de zaak niet. Rotte appels zitten overal.

Ongetwijfeld zijn in beide partijen mensen die om andere redenen lid zijn. Maar tot op heden kan men geen van beiden verwijten de Vlaamse zaak (in tegenstelling tot de VU zaliger) actief verraden te hebben. Voornamelijk omdat ze beiden nog niet tot een beslissende regeringsdeelname kwamen. Persoonlijk (en dit is mijn keuze, geen dogma) hecht ik meer geloof aan de standvastigheid van het VB omdat ze ondanks 25 jaar ronduit wansmakelijke verkettering toch tegen de stroom blijven roeien en niet met de wolven in het bos meehuilen. Dat geeft me vertrouwen in de verdediging van de Vlaamse belangen als ooit puntje bij paaltje komt.

Wat de VB'ers betreft is het ongetwijfeld zo dat vele KIEZERS VB stemmen wegens de ogen openende ervaringen met overlast en criminaliteit. Qua militanten en mandatarissen in mijn buurt, daar moet ik de eerste niet-flamingant nog ontmoeten. En aangezien het éérste programmapunt van het VB statutair (!) de Vlaamse zaak is, is het net de verdienste van het VB dat ze een anders verloren kiespotentieel ook warm maakt voor de Vlaamse belangen.

Gepost door: Vomit | 12-12-03

Beste Vomit Jammer dat ik nu pas je opmerking lees. Ik moet eerlijk bekennen dat je opmerking een van de meest heldere is omtrent het Blok sinds maanden. Weinigen kunnen omschrijven wat hen nu precies voor het Blok doet stemmen, weinigen willen het zelfs maar omschrijven.
Het mogen inderdaad geen wedstrijdtjes om ter Vlaamst zijn maar ik kan er in komen dat er nog steeds geen hechte band bestaat tussen de partijen die de Vlaamse onafhankelijkheid predikken. Als je ziet met wat voor 70-punten plan het Blok naar buiten komt, dan schrik er toch even voor terug de handen in elkaar te slaan. Als je hoort wat voor mensen betrokken zijn bij de formatie van het Blok, om maar een Roeland Raes te noemen. Moest het Blok openkaart spelen zou het al wat meer krediet kunnen krijgen bij menig weldenkend Vlaams burger, of misschien net niet. Want ook ik denk dat het Blok een interne agenda heeft waar maar enkelen zich intensief mee bezig houden. En dat zal de reden zijn en blijven waarom het Blok geen open kaart speelt.
De wansmakelijke demonisering is ook een perceptie. Het Blok overdrijft maar al te vaak als het komt op het krijgen van aandacht in de media. Het voelt zich steeds tekort gedaan. Onlangs nog in Ter Zake, waar Frank Van Hecke zich tekort voelde gedaan omdat hij niet aan het woord kwam in het Journaal terwijl hij als hoofdgast uitgenodigd was in Ter Zake.
Het Blok blijft in mijn ogen nog steeds een partij dat de anti-politiek bedrijft en er dan door de jaren heen zeer bedreven in is geworden. Ze zijn uistekend van dienst voor de maatschappij om eens hard op de pijnpunten van de samenleving te wijzen, maar echt grondige oplossing hebben ze nog maar zelden aangebracht. Daar moet je eerlijk in blijven. Het is als het ware een dokter die zou zeggen: "Ja Meneer, ik zie het ook, je arm is gebroken. Oké, kom goed thuis!" Ze zoeken hun eeuwige heil in de Vlaamse Onafhankelijkheid en in een streng immigraitebeleid, was het maar zo simpel...

Gepost door: PieterJan | 13-12-03

De commentaren zijn gesloten.