07-12-03

Post-Sovjet depressie


 
Ruwweg zijn er ondertussen zo'n 14 jaar verstreken sinds de val van het vroegere Russische regime. Met een tussenperiode waarin sommige landen nog samen optreden als het GOS komt voor velen de echte onafhankelijkheid. De ene voormalige sovjetstaat kan zich al beter ontdoen van het juk van zijn vroegere grootmeester dan de andere. Maar is het niet zo in elke klas? De trotse Russen kwamen wel tot het besef dat hun land het moeilijker en moeilijker zouden hebben om mee te spelen op het internationale toneel.
 
Ook vandaag de dag heeft de opsplitsing van de vele staten nog hun gevolgen. Zelfs tot op het hoogste echelon in Moskou. Poetin, Ruslands president, voelt het vaak aan hoe moeilijk het is om zijn, nog steeds grote staat, te leiden. Met de moeilijkheden in Georgië, de opstanden vanuit Tsjetsjenië en nog enkele ministaatjes omheen de grenzen van Rusland. Hoe lang zal het nog duren voor er ergens, al dan niet onder internationale druk, een verdere afscheiding komt?
 
Misschien is het ook vandaag nodig om als kleinere mogendheid verder te werken. De grote logge staten hebben toch niet de flexibiliteit van de kleine staten. Zo valt het toch op dat alle grootmachten van weleer het moeilijk hebben om hun binnenlandse politiek blijven te rechtvaardigen. Zo wordt China sterk op de vingers gekeken, hun groeipotentïeel zal misschien hun enige sterkte worden in de toekomst. Rusland heeft te kampen met geografisch verspreide twisten en de verouderende Sovjet-erfenis. De Verenigde Staten onder Georges Bush is waarschijnlijk he land met de meeste globale kritiek.
 
Men zou haast blij zijn te leven in een nietig land als België...
 
 


01:16 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.