06-12-03

Euthanasie


 
Kritiek leveren is makkelijk. Dat heeft ook de oud-staatssecretaris Reginald Moreels meermaals mogen ondervinden. De man heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor de ontwikkelingshulp. Het was lang geleden en het zal nog lang duren voor een politicus zo op zijn plaats zal zitten als die man. Zeker als je het vergelijkt met de huidige situatie waarbij een liberaal kopstuk de positie bekleedt van Minister voor Ontwikkelingssamenwerking.
 
De heer Moreels liet zich bij het oud vuil plaatsen door zijn vroeger partij CVP. Hij was niet meer gewenst zoals zo vaak blijkt bij de talrijke verjoningscampagnes. Er wordt gewoon geen onderscheid gemaakt tussen oude krokodillen en ervaren rotten. Moreels draagt een idealisme met zich mee dat hem niet blokkeert in zijn diplomatieke taak maar net stimuleert.
 
Ook nu weer beperkt te man tot wat hij echt goed kan en waar hij ook voeling mee heeft. Zo is hij als arts steeds dicht betrokken geweest bij het euthanasiedossier. Hij voelt als geen ander aan wat kan en wat niet. Hij redeneert niet als politicus maar als betrokkene en mijn inziens is dit ook aangewezen in dergelijke dossiers. Ook nu weer wijst hij op de hiaten in dergelijke dossiers, bijna symbooldossiers. Maar ondanks alle lof vrees ik dat Moreels hier even uit de bocht gaat. Zo pleit hij ervoor dat dokters die geen euthanasie wensen uit te voeren hun patiënten dienen door te sturen naar een dokter die er wel voor open staat. Een beetje idioot vind ik toch, zelfs hypocriet. Zelf de beslissing nemen zou de dokter in kwestie niet kunnen maar hij wijst de patiënt wél de weg naar een ander die de persoon het leven kan ontnemen.
 
Hopelijk zijn in de eerste plaats de terminaal zieken hiermee gebaat en pas in de tweede plaats de dokters...want helaas wordt het opzet weleens uit het oog verloren.14:50 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.