04-12-03

Het Italiaanse Gevaar

Italië, wat een prachtig land en wat een rijke geschiedenis. Aan deze geschiedenis wordt nu wel een heel negatief hoofdstuk toegevoegd. Langzaam wordt Italië de rotte appel in de Europese mand. Nog nooit was zoveel onenigheid dan tijdens het voorzitterschap van Italië en dan vooral om de persoon Berlusconi. De man wordt al enige tijd met meewaren in het oog gehouden. Vele staatshoofden zijn het niet eens met zijn manier van regeren en nog minder akkoord met zijn manier waarop hij zijn zaken combineert met zijn ambt.
 
Berlusconi is een zeer grote mediabons in de zuiderse staat. Hij bezit zowat van elk medium het belangrijkste. Kranten, tijdschriften, televisie en radio, niets is hem vreemd. Overal zwaait hij er dan ook de plak en weet wat er moet gebeuren om de bedrijven de verbeteren op de concurrentiële markten. Vaak is wat internationaal gemor te horen maar dit verstilt al gauw. Zware protesten blijven niet uit, in eigen land wordt hij vaak op de korrel genomen. De Italiaanse burgers zien niet alles meer door de vingers. Zelfs niet de meest fanatieke supporters van AC Milan, waar Berlusconi ook de trotse eigenaar van is.
 
Berlusconi draait er zijn hand niet voor om om de Italiaanse democratie te manipuleren in zijn zakelijk voordeel. Zo balanceert hij reeds enkele jaren op het wettelijk randje inzake zijn toegelaten mediabezit. Zo is het volgens de Italiaanse wet vastgelegd dat er maar tot 20% van de televisienetten in eenzelfde bezit mag zijn en dat zij dan voor maximum 30% van alle reclame-inkomsten mogen genereren. Daar trekt de Italiaanse premier zich lekker niets van aan. Zo heeft hij 3 van de elf net in bezit (één te veel dus) en haalt daarmee 59% van de inkomsten binnen (wat bijna het dubbele is).
 
Dankzij de technologishce vooruitgang ontkomt hij nu voor de ontelbaarste keer aan zijn eigen regelmenteringen. dankzij de digitale mogelijkheden komen er 44 netten bij. Daardoor heeft hij de mogelijkheden om talrijke nieuwe zenders op te richten en zelfs zijn reclame-inkomsten nog met enkele miljarden euro's op te krikken. En de Italiaanse burger, die zag toe!

15:47 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.