22-11-03

Harry Potter

Deze nacht, precies om middernacht, werd de Nederlandstalige versie van het 5 Harry Potter boek vrijgegeven. Vele jonge en ook iets oudere lezers stonden te popelen van ongeduld. "Harry Potter en de Orde van de Feniks" zou de vijfde bestseller op een rij moeten worden van de Briste schrijfster J.K. Rowling. In een eerste oplage worden ze gedrukt op 1 miljoen exemplaren om er uiteindelijk om en bij de 3 miljoen van te verkopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Rowling niet langer schrijft om den brode.
 
Schrijft ze dan om de jeugd aan het lezen te zetten of om ook de oudere jongeren opnieuw een boek ter hand te laten nemen? Ik heb mijn twijfels. Het is zo'n kwestie waar zwart/wit denken niet echt op z'n plaats is. Aan de ene kant zie ik geslepen marketingelementen opduiken en langs de andere kant beschouw ik lezen als een gezondere hobby dan TV-kijken op Playstationspelletjes.
 
Is het dan echt nodig om de release (wat een lelijk woord, enig bestaand Nederlands synoniem?) om 0:00u te laten plaats hebben? Wel ja, misschien staat dergelijk uur in uitstekende relatie met het mystieke van haar boeken. Zo werden diverse gebouwen in Nederlandse steden omgetoverd tot Harry Potters tovenaarschool, Zweinstein.
 
Alles welbeschouwd denk ik dat het positieve nog steeds doorweegt op het negatieve. Marketingaspecten duiken in alles op, kinderen zijn nu eenmaal een doelgroep geworden. Persoonlijk zou ik liever een Nederlandstalige schrijver veelgelezen zien worden zoals  Marc De Bel, Thea Beckman, Maarten 't Hart en dergelijke... Maar ja, ze zijn nog lang geen schrijvende multinationals zoals mevrouw Rowling...

12:48 Gepost door | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

tonke dragt Eigenlijk is het helemaal niet verwonderlijk dat J.K. Rowling's boeken zo populair zijn. Kinderboeken moeten het hebben van fantasie, en zelf was ik ook verzot op boeken over magie e.d. Het probleem is dat veel jeugdauteurs boeken willen schrijven waar kinderen zich in herkennen maar dat je geen boek kan schrijven waarin iedereen zich herkent en dus is je doelgroep klein.

De oplossing zijn boeken die volzitten van fantasie, mystiek en mysterie. Daar kan je in wegdromen. Dit is de reden voor het succes van Lord of the Rings (die beter is in boek dan in film hoewel de film zeer goed is), Harry Potter en de betere fantasy, namelijk David Edding's meesterwerkjes.

In het Nederlands hebben we echter ook een fenomenale schrijfster! We horen niet veel meer van haar de laatste tijd maar haar oeuvre is indrukwekkend. Ik heb het over Tonke Dragt. Haar boeken staan altijd vol met fantasie, mysterie en soms mystiek. Zonder twijfel een schrijfster waar harry potter-fans naar kunnen doorgroeien terwijl ze op het nieuwe boek wachten.
En voor adolescenten is er het fenomenale 'aan de andere kant van de deur' dat werkelijk het beste jeugdboek is dat ik ooit gelezen heb (van Tonke Dragt)

Dan begin ik nog niet over de Narnia-boeken va C.J. Lewis. Onbekend in onze contreien en dat zal zo blijven tot de film vrees ik.

Mijn punt is dat jongeren harry potter lezen en zo de smaak van het lezen te pakken krijgen. Dan kunnen ze doorgroeien naar andere boeken!

Gepost door: chris | 22-11-03

Beste Chris Eerst en vooral bedankt om mijn blog te bezoeken. Je doet me alle eer aan ook nog een berichtje na te laten, en wat voor één.

In alles geef ik je gelijk. Zo maak je per slot van rekening dezelfde eindconclusie als ik (ha kan ik je dan ongelijk geven). Het is een aanzet tot lezen en het overwinnen van de schrik tot het lezen van dikke turven. De nieuwste Rowling telt maar liefst 755 oagina's. Vele jeugdige lezers zouden veeleer afgestoten worden door de haast ontelbare bladzijden. Nu zien ze het als een grotere kans op nog meer magie etc.
Waar ik me vragen bij stel is het feit dat je ook wel weet dat het niet enkel bij de boeken blijft. Koning Commercie kijkt om de hoek. Het begint bij de release van de boeken maar raast weldra voort, extra in de rug geduwd door een wereldwijde marketingoperatie. Daar zit voor mij de negatieve zijde van dit alles. Kinderen zijn een instrument geworden in de handen van handige marketeers om door te dringen tot vader en moeders portefeuille.

Daar krijgt het voor mij een negatieve bijklank MAAR zoals ik zei, vind ik het nog steeds te verkiezen boven uren TV-kijken en Playstationspelletjes spelen. (letterlijk tussen haakjes: als ik me niet vergis heeft Tonke Dragt ook gezorgd voor het wonderlijke 'Wouter Pannekoek')

Gepost door: PieterJan | 22-11-03

De commentaren zijn gesloten.