20-11-03

Istanboel, parel aan de Bosphorus

Vorig jaar in maart, het was een onvergetelijke ervaring. 's Morgens in alle vroegte in Zaventem het vliegtuig genomen richting laatste stad van het Europese Turkije. De vitale mastodont van het voormalige Ottomaanse rijk. Anderhalfkeer zoveel inwoners als het volledige België, op wat mij een min of meer overzichtelijke oppervlakte leek.
Vanboven op een van de stadsheuvels kreeg je een verbazingwekkende uitzicht over -een deel van- de stad. Lichtjes glooiiend met op elke heuveltop, als ware het vlaggetjes geplant door geslaagde bergbeklimmers, een triomfantelijke moskee. Een stad die overduidelijk eeuwenlang overheerst is door de islamitische geloofscultuur.
Mag het nu net die geloofscultuur zijn die voor opschudding zorgt in het grote Turkse mierennest. Op een tweetal weken tijd zijn er inmiddels een vijftal bomaanslagen geweest. De eerste terreurdaden werden opgeëist door Al Qaeda en waren gericht tegen joodse synagoges. En de laatste aanslagen gebeurden deze morgen tegen onder andere een Britse bank en het Brits consulaat. Alsof ze de bedoeling hebben om de Britten te waarschuwen voor de gastvrije ontvangst van hun grootste tegenstander, George Bush.
Wat me nu het meest verontrust, noem het deels uit eigenbelang, is dat door de terreur mensen niet langer bereid zullen gevonden worden om deze prachtige stad te bezoeken. Moest ik de technische middelen hebben dan plaats ik al mijn foto's op deze blog, maar helaas, daar ontbreekt het me aan. Istanboel is en blijft het bezoek waard -en voor mij- zelfs met de dreiging van gewelddaden.

12:36 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.