12-11-03

Vietnam Revival

De titel is smaakloos, ik geef het maar grif toe. Andere opties waren "Vietnam: The Sequel" of "Apocalyps Again". Maar omdat retro terug in is, en er over allerlei onderwerpen revivals georganiseerd worden volg ik blindelings de stroom.
 
Meer en meer lijkt het erop dat de Amerikanen en hun bondgenoten terecht zijn gekomen in een lang en slepend proces. Een terugtrekking is zo goed als zeker een nederlaag in de ogen van de internationale gemeenschap en dan zeker tegenover de islamitische landen. Vandaag opnieuw 25 doden geteld waaronder 18 Italianen onder Brits gezag.
 
Ongehoord hoe er de plak wordt gezwaaid, ongehoord hoe de lokale bevolking als 'retarded' wordt beschouwd door de supermacht. Menselijkheid, medeleven, begrip zijn termen die de strijdmachten vreemd in de oren klinken. Eindelijk beginnen de Amerikaanse burgers te morren, hopelijk ziet Bush en zijn havikken tijdig in (kan men dit nu nog tijdig noemen?) dat hij dringend het roer moet omgooien.
 
Hoewel de moordenaar van een moordenaar eveneens een moordenaar is, kan ik het onmogelijk erg vinden moest op Bush een aanslag gepleegd worden. De man help in zijn eentje de wereld nog vlugger naar de verdoemnis. Afghanistan redden van de Taliban is één zaak, het land helpen opbouwen blijkbaar een compleet andere en bijkomstige kwestie. De joden een staat geven is één zaak maar ze militair blijven steunen ondanks hun onmenselijk beleid ten aanzien van de Palestijnen een andere...
 
Twee maten en twee gewichten worden duidelijk gehanteerd. Eerst en vooral wordt opgemaakt wat de Amerikanen te winnen hebben in hun confrontaties en daarna denken ze erover na om ook nog een aanvaardbare reden naar de wereld toe te sturen. En daar loopt het nu net mis. Welke reden hebben ze nu nog in Israël? Wat is de reden van uitblijven van de heropbouw van Afghanistan? Wat is de reden van het uiblijven van economisch herstel in Irak?

23:53 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.